Regeringen vill slopa papperskvitton – öppnar för digitaliserad redovisning

Regeringen föreslår nu att räkenskapsinformation ska kunna sparas digitalt, och inte behöver finnas som en papperskopia. Något som skulle underlätta företagens administration ordentligt och ge tid över till annat.

För Vipetech, som erbjuder den digitala tjänsten Vipetech Expense, är det här ett välkommet steg i helt rätt riktning.

Papperskvitton har varit en käpphäst för många företagare. Trots att alla använder sig av digitala redovisningsprogram, har man varit tvungen att spara papperskvitton vid köp.

Nu vill regeringen ändra på det. Från den 1 juli 2024 föreslås en ny lag träda i kraft, vilket innebär att företag inte längre behöver arkivera papperskopior. En lag som förväntas bespara närmare fyra miljarder kronor för svenska företagare, per år.

Det här förslaget innebär en avsevärd förenkling och en konkurrensmässig förbättring, säger justitieminister Gunnar Strömmer i ett pressmeddelande.

Vipetech har sedan flera år tillbaka tillhandahållit tjänsten Vipetech Expense, en tjänst som hanterar alla typer av kvitton och reseräkningar. Vipetech Expense är marknadsledande i Norden när det kommer till just digitalisering av kvitton och reseräkningar för företag.

– Företagen påverkas negativt av onödiga, administrativa kostnader som inte behövs. Vipetech Expense är en inkörd tjänst för digitalisering av kvitton och vi välkomnar regeringens nya förslag, säger Andreas Barisic, expert på Vipetech Expense.

Papperskvitton försvinner
Nuvarande regler säger att företag måste bevara räkenskapsinformation i sin originalform i tre år, trots att informationen sparas ner digitalt.

Företagen måste ofta ha särskilda lösningar för bevarandet, något som kostar än mer tid och pengar. Även om det kan dröja till dess att kravet på papperskvitton försvinner, kan det redan nu vara läge att börja se över sina redovisningstjänster.

– Vipetech Expense automatiserar hela processen. Målsättningen är att redovisningen ska bli så snabb och enkel som möjligt, så att företagen får tid över till att göra annat, säger Andreas Barisic.

Vill du veta mer?
Ta gärna kontakt med Andreas Barisic. Du når honom på +46 76-377 37 88 eller andreas.barisic@vipetech.com

Prata med våra experter

Din automationslösning är bara ett meddelande eller telefonsamtal bort. Våra erfarna experter står redo att svara på frågor och hjälpa er genom processen, vi hörs!

* Obligatoriska fält