Skillnad på RPA, OCR och AI?

Läser du begreppen Robot Process Automation, Optical Character Recognition och Accounting AI och får ont i huvudet av orden, och vad skillnaden är mellan dem?

Vi redogör för begreppen och beskriver dem på ett enkelt sätt – och hur du kan nyttja dem i just din verksamhet.

Genom att integrera OCR, RPA och AI i er verksamhet kan saker som fakturering, redovisning och betalningar ske helt automatiserat. Något som gör att de anställda i stället kan lägga fokus på andra former av affärsutveckling och uppgifter som kan driva företaget framåt.

Men vad innebär egentligen begreppen, och på exakt vilka sätt kan de hjälpa just ditt företag?

Vad är OCR?
OCR, Optical Character Recognition, är även känt som optisk teckenigenkänning eller optisk läsning på svenska. OCR är inläsningen av information av något slag, och som sedan översätts in till en maskinkodad text som går att kategorisera, redigera och arbeta med digitalt. Ett exempel på detta kan vara en pappersfaktura i PDF-format som skannas in och blir redigerbar i Excel, genom en översättning till XML-format.

Vad är RPA?
RPA, även känt som Robot Process Automation, är en typ av mjukvara som används för att automatisera olika former av uppgifter. RPA kan hjälpa till med att genomföra manuella datainföringar, som annars tar onödig tid och resurser från viktigare uppgifter. Det kan vara allt från att fylla i olika rader på en faktura och granska reseräkningar, till att skapa ett helt nytt arbetsflöde och skicka ut påminnelsefakturor. RPA bidrar till att arbetsprocessen går snabbare, smidigare och betydligt mer kostnadseffektivt.  

Vad är Accounting AI?
AI börjar att bli allt mer integrerat i olika verksamheter, då många ser vilken nytta det är att ta hjälp av artificiell intelligens. Inom bokföring och redovisning går det – naturligtvis – även att använda sig av AI.

AI lär sig av historisk data, vilket gör att man kan göra rapporter baserade på faktiska data – som ger väldigt exakta prognoser.

Vill du veta mer om hur OCR, RPA och AI kan användas i just din verksamhet? Kontakta oss redan i dag.

Prata med våra experter

Din automationslösning är bara ett meddelande eller telefonsamtal bort. Våra erfarna experter står redo att svara på frågor och hjälpa er genom processen, vi hörs!

* Obligatoriska fält