Närkefrakt

Närkefrakt valde Vipetechs UiPath för att automatisera sina arbetsprocesser.

– Tack vare Vipetech och deras RPA-lösningar når vi smidigt en kundgrupp som de stora drakarna har svårt att komma åt, säger Mika Salo,
som är IT-chef på Närkefrakt, och tillägger: ”Sådana kunder behöver större flexibilitet gällande orderinformation, registrering,

hantering av fraktsedlar och spårning.”

”Roboten arbetar mer än någonsin”

Transportbolaget Närkefrakt är en av de få kvarvarande lastbilscentralerna i Sverige. För dem är det en stor utmaning att kontinuerligt förnya sina tjänster och förbli konkurrenskraftig, för hur står man sig egentligen mot transportbranschens storbolag med till synes oändliga resurser?

”Vi har behövt vara påhittiga. Vi använder flera olika verktyg för att kunna erbjuda kunderna flexibilitet”, säger Mika Salo.

Vipetechs Uipath-lösning – ett mycket gott beslut

För sex år sedan började IT-avdelningen på Närkefrakt att utvärdera olika RPA-lösningar på marknaden för sina olika automationsscenarier. Med hjälp av en annan leverantör påbörjades en test- och utvärderingsperiod. Det visade sig dock ganska snabbt att produkten inte höll måttet för den typ av krav som bolaget hade. ”Då bestämde vi oss för att byta till Vipetechs egen Uipath-lösning, vilket visade sig vara ett mycket gott beslut.”

En stor del av Närkefrakts framgångar som transportör bygger nämligen på att de kan erbjuda kunderna olika speciallösningar, som till exempel när kunden inte själv har standardiserade affärssystem och integrationslösningar. Att det finns bolag med standardiserade system och lösningar som inte erbjuder flexibilitet gentemot kunderna gynnar de transportörerna som har tekniken på plats för att möta de avvikande kraven.

Vikten av automation

”Det är långt ifrån alla som kan det. Det är så vi utmärker oss gentemot de stora, internationella bolagen.” Närkefrakt har valt att aktivt försöka möta kunderna i deras utmaningar för att skapa mervärde oberoende av vilket affärssystem som används. Det har resulterat i ett inflöde om 20 000 – 25 000 ordrar per månad. Det här är både gynnsamt och värde- fullt för kunden, men innebär desto mer arbete för bolaget. Det har krävt att deras lösningar håller hög flexibilitet.

”Här kommer vikten av automation in. I stället för att vi ska lägga onödig tid på att hantera olika typer av ordrar manuellt, föder vi kontinuerligt vår robot med ny information som gör att den kan hantera orderrelaterade arbetsuppgifter”, säger Mika Salo.

Vi har använt oss av Vipetechs lösning i fyra år och vi är fortfarande lika nöjda.

”Roboten” är det interna smeknamnet på automationslösningen som utvecklats i Vipetechs egen UiPathmiljö. Att det finns en egenutvecklad driftlösning som befinner sig på en separat plattform lyfter Närkefrakt som en av de främsta styrkorna med Vipetech som leverantör av produkten. De upplever den som både stabilare och mognare än den huvudlösning som UiPath själva erbjuder. Den tillåter dessutom företaget att själva sköta utvecklingen av sina robotar och de automationsflöden de ska kunna hantera. ”Vi ville inte hamna i ett läge där vi konstant måste ta kontakt med vår leverantör för att bygga nya flöden. Vi inventerar och utvecklar vår verksamhet hela tiden, vilket innebär att vi ständigt hittar nya flöden och uppgifter som går att automatisera. Utöver att vi sparar tid och pengar, är det en av de uppenbara fördelarna med Vipetechs lösning. Att vi kan hantera den själva”, säger Mika Salo.

Hur mycket har ”roboten” gynnat er verksamhet?
”Oerhört mycket. Den utför i snitt 2 000 arbetsuppgifter i månaden, alltså drygt 70 stycken per dygn. Den arbetar sju dagar i veckan, dygnet runt. Det innebär att vi kan hantera ordrar och utföra justeringar hela tiden och att processen är osårbar. Vi har använt oss av Vipetechs lösning i fyra år och vi är fortfarande lika nöjda. Roboten arbetar mer än någonsin.”

Prata med våra experter

Din automationslösning är bara ett meddelande eller telefonsamtal bort. Våra erfarna experter står redo att svara på frågor och hjälpa er genom processen, vi hörs!

* Obligatoriska fält

Ladda ner PDF

För att ladda ner denna PDF behöver du först fylla i ditt namn och e-post.